Geschiedenis en politiek

Geschiedenis
De Moriori, een primitieve stam, zijn de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland. Rond het jaar 700 is deze stam vanuit de Oost-Polynesische eilanden naar Nieuw-Zeeland overgestoken. Hun voedsel bestond voornamelijk uit vlees van zeezoogdieren. Door de komst van de Maori’s zijn de Moriori’s langzaam uitgestorven.

De eerste Maori’s kwamen tussen 850 en 950 op de Oost-Polynesische eilanden. Rond 1000-1100 kwamen de eerste Maori’s pas aan in Nieuw-Zeeland. De Maori’s bouwden op grote stukken grond nederzettingen en pa’s. Ook werden er houten hutten en voedselbewaarplaatsen gecreĆ«erd. Ze verbouwden hier hun eigen voedsel. Doordat de Maori’s steeds meer opzoek gingen naar land om voedsel te verbouwen, vonden er steeds meer oorlogen plaats tussen de stammen. De wapens werden meestal van steen, hout of been gemaakt. De religie van de Maori’s is erg complex, de voorouderverering, priesters, verschillende goden en rituelen spelen een belangrijke rol hierin. De Maori’s hadden allemaal tatoeages op hun lijf en beschilderden gemeenschapshuizen.

In 1642 werd vanuit de Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie besloten om op onderzoek uit te gaan. Abel Tasman werd hiervoor aangesteld en zag als eerste het land, wat tevens door Tasman Nieuw-Zeeland werd benoemd. In 1769 is de Britse ontdekkingsreiziger Captain James Cook Nieuw-Zeeland gaan verkennen. Cook wist vriendschappelijke betrekkingen aan te knopen met de Maori’s. Cook ontdekte een doorgang tussen het Noorder- en Zuidereiland en besloot om het land op te eisen als kolonie voor Engeland. In de 19e eeuw kwamen de eerste immigranten uit Europa naar Nieuw-Zeeland. De Europeanen  introduceerde het Christendom en vuurwapen bij de Maori’s. Hierdoor werden de oude tradities van Maori’s sterk aangetast, waardoor de Maori bevolking sterk afnam.

Door de toenemende wetteloosheid, de stammenoorlogen en het opkopen van het land van de Maori’s door de Europeanen, heeft ervoor gezorgd dat de Maori-stamhoofden zich tot de Britse Kroon hebben gewend. Hierdoor werd in 1840 het Verdrag van Waitangi getekend. Hiermee hadden de Maori’s de Britse Kroon als hoogste gezag erkend en kregen daarvoor volledige burgerrechten en erkenning van hun eigendomsrechten op het land. Hierdoor is de moderne staat Nieuw-Zeeland ontstaan. Wel heeft het verdrag voor vele problemen gezorgd tussen de verhouding van de Maori’s en Europeanen. De verhouding verslechterde en uiten zich rond 1860 in gewapende opstanden. Het gevolg hiervan was dat de Maori’s steeds meer in de minderheid kwamen en de Europeanen Nieuw-Zeeland steeds meer introkken. Nieuw-Zeeland is hiermee ontwikkeld tot een modern westers land met een hoge levensstandaard. (Wereldgids, 2013), (Bakay, 2013)

Politiek

Nieuw-Zeeland is zelfstandig, heeft een parlementaire democratie en een algemeen kiesrecht voor de meerderjarige bevolking. Daarnaast is Nieuw-Zeeland een constitutionele monarchie. In ‘The Beehive’in Wellington is de regering gezeteld. Nieuw-Zeeland kent geen geschreven grondwet. Hare Majesteit Koningin Elisabeth II is de staatshoofd en wordt vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal. (Bakay, 2013)


Bronnenlijst
- Wereldgids, (2013). Wereldgids Nieuw-Zeeland. [www-document]<http://www.wereldreisgids.nl/nieuw-zeeland/> Geraadpleegd: 12-06-13
- Bakay, B (2013). Nieuw-Zeeland. [www-document] <http://www.nieuw- zeeland.nl/id/1/256/politiek.html> Geraadpleegd: 12-06-13

Geen opmerkingen:

Een reactie posten