Economie

Nieuw-Zeeland maakt deel uit van de wereldwijde economie en er wordt veel geëxporteerd over de hele wereld.  Vooral lams- en schapenvlees, zuivel en wol wordt veel geëxporteerd. Daarnaast handelt Nieuw-Zeeland ook veel in vruchten, aluminium, vis, hout en machineonderdelen. Ze handelen vooral met Duitsland, Australië, Japan, Groot-Brittannië, Zuid-Korea, China en de Verenigde Staten. De agrarische sector zorgt voor 50% van alle exportinkomsten.

Op het Zuidereiland staat de grootste aluminiumsmelterij van het Zuidelijk Halfrond. Andere delfstoffen moeten worden geïmporteerd. Nieuw-Zeeland kan zich door de aanwezigheid van waterkracht- en geothermische centrales voorzien van energie.  Er is veel water, doordat er veel rivieren zijn. Deze zorgen dan ook ongeveer driekwart van de energievoorziening. In de Tasmanzee worden grote hoeveelheden aardgas en –olie gewonnen. Ook wordt zonne- en windenergie steeds belangrijker in Nieuw-Zeeland.

De dienstverlenende sector maakt het grootste deel van het Bruto Nationaal Product uit. Zo’n 70 % is hiervan afkomstig. Hieronder vallen voornamelijk communicatie, transport en computertechnologieën. Ook krijgt Nieuw-Zeeland steeds meer bezoekers en toerisme. Het groeit dan ook 3 keer zo hard als in andere landen. Hierdoor wordt het toerisme een steeds belangrijker onderdeel van de economie in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland zet zich in voor het ecotoerisme. Ze vinden het belangrijk dat toerisme zich op een verantwoorde manier ontwikkelen. Hierdoor zijn er maatregelen opgesteld, de Resource Management Act. Deze houdt in dat iedereen in Nieuw-Zeeland verplicht is om zorgvuldig om te gaan met het milieu, culturele en historische erfgoed van het land. Hiermee loopt Nieuw-Zeeland dan ook voorop ten aanzien van andere landen. (Bakay, 2013)
 
Bronnenlijst
- Bakay, B (2013). Nieuw-Zeeland. [www-document] http://www.nieuw-zeeland.nl Geraadpleegd: 10-06-13

Geen opmerkingen:

Een reactie posten