Demografie en culturele dementies


Omvang en samenstelling

De omvang van de bevolking bestaat uit 4.327.944 mensen.

De leeftijdsopbouw is als volgt:
0-14 jaar: 20,4% à 448.106 mannen en 426.348 vrouwen
15-64 jaar: 66,4% à1.426.595 mannen en 1.420.643 vrouwen
65 jaar en ouder: 13,3% à 260.454 mannen en 308.201 vrouwen

Wat hierbij opvallend is, is dat in de leeftijdscategorie tot 64 jaar er meer mannen dan vrouwen zijn. In de leeftijdscategorie 65+ valt het op dat er ruim meer vrouwen zijn dan mannen.

Hiervan is zo’n 75% van de bevolking Europees; 14% is Maori; 5,3% is Polynesisch; 4,5% komt uit Azië.

Bevolkingsgroei: 0,863% per jaar
Geboortecijfer: 13,57 geboortes per 1000 inwoners
Sterftecijfer: 7,2 sterftes per 1000 inwoners
Migranten: 2,26 migranten per 1000 inwoners

Levensverwachting:
 
Totale bevolking: 80,71 jaar
Mannen: 78,7 jaar
Vrouwen: 82,81 jaar

Het grootste deel van de bevolking, zo’n 70%, woont op het Noordereiland. (IndexMundi, 2012)

Etniciteit

In Nieuw-Zeeland zijn de mensen erg gastvrij, ze zijn altijd bereid mensen te ontvangen en zijn erg behulpzaam. Ze hebben een erg relaxte instelling. De inwoners hebben een breed scala aan interesses en staan dicht bij de natuur. Het is dan ook een egalitaire maatschappij. Het land heeft een bruisende gastvrije en multiculturele samenleving die aan zijn Maori-wortels een unieke identiteit ontleent. (Bakay, 2013)

Religie

In Nieuw-Zeeland is de meest voorkomende godsdienst het Christendom. Ongeveer 67% van de inwoners noemt zichzelf Christelijk. Ook zijn er Protestantse, Methodistische en Mormoonse kerkgenootschappen. Daarnaast wonen er Jehova’s getuigen, Islamieten, Joden, Hindoes en Boeddhisten. (Bakay, 2013)

Taal

Nieuw-Zeeland kent twee officiële talen, Engels met een duidelijk accent en het Maori. Daarnaast hebben ze ook nog een soort eigen taaltje, een soort 'Kiwi slang'. 

Het Maori kent veel overeenkomsten met Polynesische talen en wat Indonesische dialecten. Het Maori bestaat maar uit vijftien letters: A, E, I, K, M, N, O, P, R, T, U, W, NG en WH.
Tot een aantal jaren geleden leek de taal ten dode opgeschreven te zijn, maar door de opleving van Maoritanga, de Maori cultuur, is er weer meer aandacht voor deze taal gekomen. In het onderwijs worden lessen in het Maori’s gegeven. Zo’n 130.000 inwoners spreken Maori. (Bakay, 2013)

Slang is een eigen taal die is samengesteld door de Engelse taal, de Maori’s en andere culturen. Deze taal wordt dan ook vooral door de Kiwi’s gesproken. Ze zijn dan ook erg trots op hun taal en manier van praten. (Bakay, 2013)

Culturele dementies

Machtsafstand (PDI)
De machtsafstand zegt of er veel gelijkheid of juist veel verschil is tussen de mensen. Het geeft dus feitelijk aan wat de verhouding tussen mensen is. Het geeft aan hoeveel macht iemand heeft die onder een hogere persoon staat.
Uit de grafiek kan afgelezen worden dat in Nieuw-Zeeland de machtsafstand op 22 ligt, dus erg laag. In Nederland ligt deze iets hoger. Dit getal geeft aan dat er vrij weinig hiërarchie heerst. Iedereen is gemakkelijk toegankelijk en managers rekenen op individuele medewerkers en teams voor hun ervaringen. Ook delen ze graag informatie met andere mensen. Daarnaast verloopt de communicatie erg informeel, direct en participatief. (Hofstede, 2013)


Individualisme (IDV)
In een individualistische samenleving stelt een mens zich primair op voor de zorg voor zich zelf en de naaste omgeving. Als het groepsbelang voorop gesteld wordt, spreken we van collectivistische samenleving. Hierbij zijn individuen vanaf hun geboorte opgenomen in sterke, hechte groepen, die hun levenslang bescherming bieden in ruil voor onvoorwaardelijke loyaliteit.
Nieuw-Zeeland heeft hierin een score van 79. Deze ligt ongeveer gelijk aan Nederland. Het is dus een redelijk individualistisch land. In de zakelijke wereld verwachten ze dat medewerkers het initiatief nemen om zelfstandig te worden. Daarnaast wordt verwacht dat beslissingen op het gebied van werk, aanwerving en bevordering zijn gebaseerd op verdienste of het bewijs van wat er gedaan is of wat er gedaan kan worden. (Hofstede, 2013)


Masculiniteit (MAS)
Masculiniteit geeft aan hoe er tegen de samenleving wordt gekeken. Er zijn culturen waarbij het belangrijk is dat werk een uitdaging is, die persoonlijke voldoening geeft. Hierbij worden prestaties beloond met geld. Maar er zijn ook culturen waarbij goede werkrelaties belangrijk zijn. Dus dat er een prettige omgeving is op het werk. Hierbij is zorgzaamheid een belangrijke waarde.
In Nieuw-Zeeland geldt een score van 58, dit is dus richting de masculiene samenleving. De score ligt een stuk hoger dan in Nederland. Mensen streven naar goede prestaties en willen de beste zijn. Ze zijn trots op hun successen en resultaten in het leven. Conflicten willen ze graag oplossen op individueel niveau en hebben het doel voor ogen om te winnen. (Hofstede, 2013)


Onzekerheidsvermijding (UAI)
Onzekerheidsvermijding heeft te maken met hoe de samenleving in een cultuur zich voelen door onzekere of onbekende situaties. Dit kan uitgedrukt worden in angst en in behoefte naar voorspelbaarheid. Dit kan door formele of informele regels. In culturen met een sterke onzekerheidsvermijding bestaat in het leven veel regels en wetten, waardoor er veel bureaucratie heerst.
Nieuw-Zeeland scoort hierop 49, ongeveer hetzelfde als Nederland. Er heerst een redelijk pragmatische cultuur om onzekerheid te vermijden. Ze maken plannen voor de toekomst, maar wel zo dat deze plannen op korte termijn aangepast kunnen worden en dat er ruimte is voor improvisatie. Daarnaast laat de bevolking vrij weinig emotie zien en zijn ze vrij ontspannen en niet bang om risico’s te nemen. Ze zijn
dus bereid nieuwe ideeën, innovatieve producten en dergelijke te accepteren. (Hofstede, 2013)

Lange-termijngerichtheid (LTO)
De lange-termijngerichtheid richt zich op de mate waarin een samenleving een pragmatische toekomstgericht perspectief  kan bieden.
Nieuw-Zeeland scoort hierop 30, dit houdt in dat het een korte termijn georiënteerde cultuur is. De cultuur richt zich op tradities en sociale verplichtingen. Individuen streven naar snelle resultaten binnen de werkplek en er is behoeft aan ‘absolute waarheid’ in alle zaken. (Hofstede, 2013)


 
Bronnenlijst:
- IndexMundi, (2012). Nieuw-Zeeland Demografie Profiel  2012.  
  Geraadpleegd: 02-06-13
- Bakay, B (2013). Nieuw-Zeeland. [www-document]  
  <http://www.nieuw-zeeland.nl/id/1/246/index/> Geraadpleegd: 08-06-13
- Bakay, B (2013). Nieuw-Zeeland. [www-document]  
  < http://www.nieuw-zeeland.nl/id/1/254/index/> Geraadpleegd: 08-06-13
- Bakay, B (2013). Nieuw-Zeeland. [www-document]  
  <http://www.nieuw-zeeland.nl/id/1/251/het_maori,_taal/> Geraadpleegd: 08-06-13
- Bakay, B (2013). Nieuw-Zeeland. [www-document]  
  <http://www.nieuw-zeeland.nl/id/1/775/index/> Geraadpleegd: 08-06-13
- Hofstede, G  (2013) The Hofstede Centre. [www-document]
  <http://geert-hofstede.com/new-zealand.html> Geraadpleegd: 08-06-13