Dagelijks leven

Woning en werk

In Nieuw-Zeeland lijken de huizen een beetje op grote vakantiehuisjes/chaletjes.  Ze zijn een stuk simpeler gebouwd dan in Nederland. De duurdere huizen zijn echter wel van steen gebouwd. De oudere huizen zijn meestal gebouwd van houtplaten en het dak is meestal van ijzer. Medewerkers wonen dicht bij het bedrijf waar ze werken in een soort van klein vakantiehuisje wat bij het bedrijf hoort en van de eigenaar zelf is. (Okkerse, 2013)

Op de meeste melkveebedrijven werken de medewerkers acht dagen achter elkaar. In het hoogseizoen is dit meestal van 05.00 tot 19.00. Na deze acht dagen hebben ze twee dagen vrij, waarnaar ze weer opnieuw acht dagen werken. (Okkerse, 2013)

Eten en drinken

Nieuw-Zeeland heeft een breed scala aan eten en drinken. Het vlees wordt geproduceerd van dieren die in het gras staan. Hierdoor heeft het vlees een rijke smaak. Vooral lamsvlees is erg populair, dit is te danken doordat er erg veel schapen rondlopen in Nieuw-Zeeland. Ook is er een ruime keuze aan vis en zeevruchten en worden er veel verschillende groenten en fruit gekweekt. Tevens zijn er nog verschillende Britse maaltijden terug te herkennen uit de keuken. Dit zijn onder andere fish and chips, hartige taarten, sandwiches en bij het ontbijt wordt vaak bonen in tomatensaus, marmelade, toast en gebakken eieren met bacon gegeten. (Bakay, 2013)
 
Omgang en uitgaan

De inwoners gaan heel gemoedelijk met elkaar om. Iedereen heeft overal genoeg tijd voor en ze helpen elkaar graag. (Okkerse, 2013)
Het uitgaansleven in Nieuw-Zeeland is zeer gering. In de grote steden zijn wel enkele discotheken, in de lokale dorpen zijn er meestal wel pubs te vinden. De minimale leeftijd voor alcohol en de kroeg/disco’s in te mogen ligt op 18 jaar. De discotheken gaan meestal door tot midden in de nacht, de pubs sluiten daarentegen al vaak voor 01:00. In het Southland is Dunedin de stad waar je heen moet gaan voor het nachtleven. Het is een studentenstad waar elke avond de pubs wel open zijn. (Bakay, 2013)
 
Onderwijs
 
In Nieuw-Zeeland is het onderwijs erg belangrijk. De overheid besteed er bijna een zesde deel aan van alle uitgaves. Het onderwijs is gratis voor iedereen tussen de vijf en zestien jaar. Het is dan ook verplicht voor deze leeftijdscategorie om naar school te gaan. Als kinderen op afgelegen plekken wonen, kunnen ze schriftelijk onderwijs volgen.

De eerste school waar de kinderen op beginnen is de Primary School. Deze school duurt zes jaar, waarnaar ze twee jaar naar de Intermediate School gaan. Als de kinderen dertien jaar zijn gaan ze naar de Secondary School. Deze worden de colleges of High schools genoemd. Als de kinderen zeventien of achtien zijn, moeten ze een examen afleggen op een bepaald ‘level’. Hieruit volgt welk onderwijs ze daarna kunnen doen op het Tertiary Education.

Het Tertiary Education bestaat uit universiteiten, polytechnics (scholen voor hoger beroepsonderwijs), Colleges of Education (leraaropleidingen), Wananga (op Maori gerichte universiteit) en Private Training Establishments (beroepscursussen op hoger niveau). Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt in WO en HBO onderwijs. Alle opleidingen worden verzorgd door de universiteiten. Gemiddeld duren de bachelor opleidingen drie jaar en de masteropleidingen duren zo'n 1,5 tot 2 jaar.  De meeste opleidingen beginnen in februari en in juli. De overheid betaald bij dit onderwijs een groot deel van de studiekosten. De universiteiten zijn tevens ook erg ik trek bij buitenlandse studenten. Dit komt door hun uitstekende taalcursussen. (Bakay, 2013), (KILROY, 2013)
 
Bronnenlijst
-Bakay, B (2013). Nieuw-Zeeland. [www-document] <http://www.nieuw-zeeland.nl/nb/indexnz27_site.html> Geraadpleegd: 10-06-13
- Mondelinge bron: Suzan Okkerse. Student HAS Hogeschool.
- KILROY, (2013) Education New Zealand. [www-document]<http://education.kilroyworld.nl/universiteiten/nieuw-zeeland/opleidingen> Geraadpleegd 10-06-13



 

 

 

2 opmerkingen: